گلعلی بابایی: خبط تاریخی در مستند «آخرین روزهای زمستان» صورت گرفته است


به گزارش گروه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، «آخرین روزهای زمستان» مستندی است با قالب جدید که به زندگی فرمانده شهید حسن باقری پرداخته است. به گفته‌ی کارگردان این مستند هدف از ساخت این فیلم صرفاً پرداختن به شخصیت شهید باقری بوده و حوادث جانبی اولویتی برای مطرح شدن نداشت.

 

این مستند علی‌رغم این‌که از تکنیک‌‌های ساخت خوبی برخوردار است، اما انتقادهایی نیز به آن وارد شده که بازتاب‌هایی هم داشته است. از جمله این انتقادها به قسمتی از این مستند است که مربوط می‌شود به عملیات الی‌بیت‌المقدس و بحثی که بین شهید حسن باقری و سردار احمد متوسلیان رد و بدل شد.

 

در این رابطه گفت‌وگویی انجام داده‌ایم با گل‌علی بابایی محقق و مؤلف کارنامه‌ی عملیاتی لشکر 27 که با توجه به اظهارات اخیر یکی از رزمندگان لشکر 7 ولی‌عصر(عج) می‌گوید: کسانی که به عملکرد لشکر 27 در عملیات الی‌بیت‌المقدس انتقاد دارند بنده آن‌ها را ارجاع می‌دهم به کتاب ارزشمند"جاده‌‌های سربی" خاطرات سردار شهید حاج‌احمد سوداگر که مسؤولیت شناسایی تیپ 7 ولی‌عصر(عج) در عملیات الی‌بیت‌المقدس را نیز برعهده داشته است.

 

بابایی اشاره می‌کند: شهید سوداگر در بخش‌هایی از این کتاب به باز روایی خاطرات خود از مرحله‌ی اول عملیات الی‌بیت‌المقدس پرداخته و می‌گوید چه اتفاقی افتاد که منجر به قتل‌عام بچه‌های لشکر 27 شد. شهید سوداگر هم‌چنین تشریح می‌کند که چه عاملی باعث توقف قرارگاه عملیاتی نصر در جاده‌ی اهواز ـ خرمشهر شده است.

 

سردار سوداگر این اتفاق را این‌گونه بیان می‌کند: من صبح روز اول عملیات الی‌بیت‌المقدس رفتم خط و دیدم در سمت چپ، بچه‌های تیپ 27 به جاده‌ی آسفالت رسیده‌اند و در سمت راست هم،‌ بچه‌های تیپ 8 نجف در کنار جاده مستقر شده‌اند. منتها تیپ ما ـ تیپ 7 ولی‌عصر(عج) ـ هنوز به جاده نرسیده بود. در همین زمان از قرارگاه نصر،‌ به تیپ ما بی‌سیم زدند. فرمانده تیپ جواب نداد. این شد که من به جای ایشان به قرارگاه نصر رفتم و خودم را رساندم به شرق کارون روستای سلمانیه. داخل آن‌جا داشتم خاک‌های لباسم را می‌تکاندم که حسن باقری به من گفت: این‌‌جا جای تکان دادن لباس نیست،‌ بروید و این خاک‌هایتان را روی جاده بتکانید! شهید باقری غیرمستقیم می‌خواست به من بگوید شما چرا نرفته‌اید کنار جاده؟!

 

این محقق و پژوهش‌گر دفاع‌مقدس هم‌چنین درخصوص مستند آخرین روزهای زمستان گفت: این مستند به لحاظ خیلی از پارامترهای استاندارد در تولید یک اثر مستند، خیلی بهتر از مستندهای مشابه خودش بوده که تاکنون از تلویزیون پخش شده است. بیشتر مستندها کپی‌گیری از کارهای آقامرتضی آوینی بوده، ولی در این مستند که در زیرگونه‌ی «مستند ـ بازسازی» قرار می‌گیرد سریال مزبور با یک سبک نو و یک روش جدید ساخته شده که به لحاظ تکنیک‌های هنری اثری زیبا بوده است. به لحاظ پژوهشی،‌ اشکالاتی به این مستند وارد است که واکنش‌هایی را هم از طرف رزمندگان قدیمی لشکر 27 و همین‌طور لشکر 7 ولی‌عصر(عج) به دنبال داشت.

 

بابایی درخصوص این انتقادها افزود: البته وقتی با دوستان سازنده‌ی این مجموعه‌ی مستند صحبت می‌کنیم می‌گویند: «هدف ما این نبود که به حواشی بپردازیم. قرار بود فقط حسن باقری روایت شود و برای ما مهم نبود که افراد دیگر در این مجموعه چه کار کرده‌اند. ما آن اتفاقی که منجر به پررنگ‌‌تر شدن شخصیت شهید حسن باقری می‌شد را،‌ گلچین کردیم.» که این هم البته برای خودش یک دلیل موجه است.

 

گل‌علی بابایی در مورد نشان دادن عملیات الی‌بیت‌المقدس و حواشی آن در مستند آخرین روزهای زمستان اظهار داشت: در این قسمت یک خبط تاریخی صورت گرفت. چرا که در سریال،‌ مرحله‌ی اول یعنی حدوداً شش شبانه روز ابتدایی عملیات را به جای مرحله‌ی دوم نشان دادند. گفت‌وگویی که بین حسن باقری و احمد متوسلیان رد و بدل شد، مربوط است به مرحله‌ی اول عملیات، چه این ‌که شهادت محسن وزوایی نیز در همان روز اول حمله بود که در سریال هر دو واقعه را در مرحله‌ی دوم عملیات نشان دادند.

 

بعد از شهادت محسن وزوایی است که اتفاقاتی می‌افتد که ظرف پنج شبانه روز بعدی، منجر به شهادت حسین قجه‌ای و دیگران می‌شود. این در حالی بود که حاج‌احمد و یارانش توانستند به رغم آن شرایط غیرقابل تحمل، با دشمن مقابله کرده و خط را نگه دارند.



این محقق دفاع‌مقدس بیان داشت: من توقع داشتم دکتر محسن رضایی این قضیه را گوشزد می‌کرد چون در جریان مصاحبه‌ای که در سال 75 خود من با ایشان انجام دادم و در کتاب "همپای صاعقه" هم آوردم، ایشان می‌گوید: برای عملیات الی‌بیت‌المقدس و فتح خرمشهر 3 کلید برای پیروزی تعریف شده بود که دوتا از آنها را،‌ حاج‌احمد و تیپ 27، به دست آوردند. اولین کلید رسیدن به جاد‌ه‌ی اهواز ـ خرمشهر و جنگ یک هفته‌ای که منجر به نگهداری خط شد،‌ که اگر حاج‌احمد در آن‌جا عقب‌نشینی می‌کرد، باید قید پیروزی در عملیات الی‌بیت‌المقدس را می‌زدیم و ادامه‌ی عملیات دیگر معنی نداشت. این یکی از سه کلید پیروزی آن عملیات محسوب می‌شد. کلید دوم؛ که دکتر محسن رضایی کسب آن را به حاج‌احمد و تیپ 27 نسبت داد، این بود که در مرحله‌ی چهارم عملیات نیروهای تیپ 27 ضمن یک مانور شمالی ـ جنوبی از سیل‌بند عرایض عبور کرده و جاده‌ی مواصلاتی خرمشهر ـ شلمچه را بستند و مانع از فرار نیروهای دشمن مستقر در خرمشهر، به سمت خاک عراق شدند. در نتیجه رزمندگان قرارگاه‌های فتح و فجر موفق شدند حدود یازده هزار نیروی محاصره شده‌ی عراقی را یک‌جا به اسارت بگیرند و خرمشهر را آزاد کنند.

تاریخ و زمان انتشار: پنج شنبه 30 آذر 1391
تهیه و تنظیم: شفیق فکه
منبع : فارس